2017. szeptember 25., hétfő

Legyen közérthető

Ha egy hivatal vagy egy közszolgáltató hirdetményt tesz közzé, minimum a közérthetőség követelményének meg kellene felelni.
A mai, digitális korban ez a tartalmi szemponton túl, a technikait is jelenti...nem beszélve az esélyegyenlőségről!
Nem született volna meg az alábbi írás, ha az elmúlt napokban nem történik meg a történet. Szeptember 22-én - talán a közösségi médiában már megjelentek hatására - pozitív változás történt. Ennek ellenére úgy gondolom, érdemes erről a nagy nyilvánosság előtt is szót ejteni. Hogy mindennapi rutinná váljon, és kevesebb bosszúsággal, ha egy közintézmény a köz felé fordul.
Itt van például ez az alábbi, Szentgotthárd város honlapjáról. A helyi rendelőintézet betegfogadási rendjéről egy .pub kiterjesztésű fájlt sikerült a nagyérdemű elé tárni. Tudni levő, hogy ezt a főként kiadványszerkesztéshez használt formátumot nem sok program tudja olvasni.
Azok kedvéért, akiknek nem sikerült megbirkózni a fájl kiolvashatóságával, most közzétesszük egy széleskörűen elfogadott, nyílt szabvány formájában. Sőt, magában az internetes böngészőben is olvasható formában. A dokumentum alján lévő lefelé mutató nyílra kattintva le is tölthető, és akár többszörözhető, nyomtatható, ha esetleg a szomszéd néninek, bácsinak szüksége volna rá.
A fájlt két nap után cserélték le .doc és .pdf formátumúra.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése