2016. június 23., csütörtök

danke, nein

10 évvel ezelőtt már egyszer sokkolta a várost és a térséget az a bejelentés miszerint hulladékégető épülne a városszéli ipari park területén. Több éves küzdelem, tiltakozás és az időhúzás miatti gazdasági ellehetetlenülés is hozzájárult, hogy ma nem mered kémény a város határán az égbe...



Az elmúlt napokban a hulladék-törvény módosításával a jelenlegi kormányzat az égetést helyezi előtérbe. A jövőben a szelektív gyűjtés többletköltséggel jár, míg a szemétégetés útján történő hasznosítás (=energiatermelés) nem. Ennek érdekében a fővárosban és az ország több részén is regionális égetők építésébe kezdhetnek, hogy Magyarország több, mint 15 millió tonnányi hulladékának többségét elégessék.
A törvény Áder János köztársasági elnök aláírására vár, hogy hatályba lépjen. Áder János egyébként alig több, mint egy éve vehette át Szentgotthárd városától díszpolgári címét a környezetvédelem érdekében kifejtett tevékenységéért. Elsősorban a város határban, ausztriai oldalra tervezett égetőerőmű elleni civil összefogással együtt kifejtett politikai tevékenységéért. Áder az Országgyűlés alelnökeként és Európa parlamenti képviselőként is többször a civil összefogás mellé állt.



A szakmai kritikák szerint a hulladékégetés ösztönzésével a kormány évtizedekkel le van maradva, és teljesen elhibázza azt az uniós törekvést, amely nem az égetést ösztönözné, hanem azt, hogy a hulladékokat anyagukban hasznosítsák újra, megőrizve a termékhez már hozzáadott értéket, és megszüntetve a hulladékkeletkezést. - írja a vg.hu.
A szentgotthárdi példa vajon milyen hatással lesz ott, ahol most terveznek - még, ha kapacitásában talán kisebb méretű, de mégis - új égetőerőműveket?


15 megjegyzés :

  1. Tiko! Összekaphatnád már magad és igazi újságíróként utánajárhatnál, hogy Szentgotthárd legnagyobb munkáltató milyen hulladékkezelési stratégiát preferál? Jah, hogy azzal nem lehetne "savazni" a kormányt, jó Orbán/Fidesz fóbiáshoz méltóan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló, névtelen!
      Tisztáznám, hogy nem vagyok igazi újságíró, s Orbán/Fidesz fóbiás sem.
      Az általad említett hulladékkezelési stratégiáról úgy érzem, neked máris több infód van, mégsem azt osztod meg. Szívesen olvasnánk, ha megosztanád.

      Törlés
  2. van egy ilyen, ha egyáltalán erre a munkáltatóra gondoltál - ebben azért legalább az újrafelhasználás előbb van, mint az újrahasznosítás ;) -> http://www.opel.hu/content/dam/Opel/Europe/hungary/nscwebsite/hu/03_ExperienceBrand/szengotthard/Opel_Szentgotthard_Env_Policy_Hungarian_2016.pdf

    VálaszTörlés
  3. Dehogynem, igazi újságíró vagy. Beszopod, amit a szád elé tesznek és kiszolgálod -jó csatlós kutyaként, minden áron, véletlenül se vizsgálva a másik szemszögéből a helyzetet - az életidegen álliberálusokat akik csak nyerészkednek a hazugságokon. Nyomozz tovább, ha változni akarsz! Akarsz? Tudsz még, vagy könnyebb az árral úszni, mint szar a folyó felszínén? Ha nem Orbán / Fidesz fóbiás akkor légyszi' linkelj már egy írásodat, amiben támogatod a kormányt! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szopok én be semmit. Én vagyok a saját gondolataimmal, kérdéseimmel. A fenti posztban mi lehet a másik fél szemszöge? Kérlek, írd meg! Taníts, Mester! Ki az egyik, s ki a másik fél?
      Az "az életidegen álliberálusok" hogyan nyerészkednek a hazugságokon? Ki, mit nyer? Milyen hazugságokon?
      Miért vagy névtelen?

      Törlés
  4. Annyira elvakult vagy, hogy észre sem veszed, hogy amit magánvéleményként közölsz az mások által irányított. Dehogy tanítalak, volt rá 40 éved, hogy tanulj! Adott esetben a másik oldal lehetett volna az (pl.), hogy megvizsgálod, hogy miért választják nagy multik is ezt a módszert... próbáltalak rávezetni az Opellel, de nem jöttél rá! Miért vagyok itt névtelen? Mert megtehetem, a fagyi visszanyal. Ha az álliberálisok nyerészkedését a hazug, mondvacsinált problémákon nem érted, akkor az csak bizonyítéka annak, hogy a szivárvány teljesen elvakított.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól értem amit gondolsz, csak nem írsz le, akkor az égető elleni civil összefogás, értelmetlen, megtévesztett, álliberális akció volt. Áder János díszpolgári címe a város környezetvédelme érdekében tett erőfeszítéseivel együtt pedig csupa megtévesztés, színjátszás? A jövő pedig a hulladéktermelésé és az égetésé?

      Törlés
    2. Uhhh, nem jól érted. Mindegyik fényévekkel mellé. :)

      Törlés
    3. A gond az, hogy a "szakmai" munkádban is ilyen "körültekintő" vagy. Egy snitt elég egy eseményről és már lépsz is le. Igaz, hogy leltöbbször a lényeg veszik el ezek miatt, de kit érdekel, az anyaghoz elég. Na persze ha az ismerősöd új fitnessz vállalkozása lehet a háttere egy, a kormányt fikázó, online pénztárgépes riporthoz, akkor ott van elég idő. :D

      Törlés
    4. Nem céloztam, kérdeztem.
      És még mindig nem tudom, hogy neked mi az álláspontod e témában.

      Törlés
    5. Az online pénztárgépes story:
      - kerestem bent a kormány gyalázást, meg a
      - fitnessz vállalkozást

      http://www.gotthardtv.hu/ujsite/cikk.cgi?id=4087&kep=2

      Törlés
    6. Hát ez az, ezen röhögött két szomszéd vár stábja is. :)

      Törlés
    7. Meg még a párján, amikor reklámot csináltál a fébert fitnessznek, pedig ott még pènztárgép se volt. :)

      Törlés
  5. „Nem kell ide ész, csak pár csenevész
    újságíró nyafog,
    hogy áj de fáj a néma száj,
    mit vaskezünk befog?”

    „Felség, hű ajkunk zárva van,
    s fülünk is jobb, ha zúg,
    csiklandja hír bár számtalan,
    mind jól fésült s hazug.”

    „Felség, tán mégsem ártana
    egypár valódi hír,
    a hír ravasz természete,
    hogy némely sebre ír!”

    „Meglátom én”, s parancsot ád
    király: „Rablómesét!”
    „S kit kedvelünk, hű alfelünk,
    verj le még pár vesét!”

    Vérvád király, a gólkirály
    cselez és csúcsra tart,
    van nála (náluk) tőr s kanál:
    „Szúrj, és kavard a szart!”

    Mondjahameri a bár neve,
    hol csapnak este bált,
    Mondjahameriben Teri, az éteri
    élteti a királyt.

    „Kinek mi jár, erély, irály,
    lelkendező sorok,
    s meglátja kend, lesz házirend
    és megfúrt műsorok.”

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. klasszikust csak pontosan.... írom hát tovább:

      "S Vérvád király, a gólkirály
      vágtat fakó lován,
      s amerre tűz, mindenkit űz,
      mint őrült ottomán.

      "Ha-ha, mi zúg? Mily éji had?
      Mi ez a záptojás?
      Felköltetem titkáromat,
      ő is paranoiás!"

      "Ha-ha, huhog, zokog, sivít,
      de én tudom, ki ő,
      fülembe zúgja átkait
      a kormányszóvivő!"

      És dob döng, réz kong, húr vonít,
      nem adja egy alább,
      míg dalt szerez s táncot tanít
      Lord Botfül és Faláb.

      Törlés