2016. május 13., péntek

térségi pünkösdölő

Szentgotthárd és térsége nem fog kulturális hiányban szenvedni a mostani hosszú, pünkösdi hétvégén. A művészet valamennyi ága közelebb kerül az itt élő, vagy itt pihenő emberekhez. Nézzük is sorjában, mire számíthatnak:

Mindjárt itt van elsőként a ma induló hagyományos őrségi tavaszi fesztivál, a Virágzás Napjai

http://www.viragzasnapjai.hu/esemenyek
Idén már 23. alkalommal 4 napon át. Klasszikus és kortárs zene, színek, fények kiállításokon, film, színház és természetesen sok-sok közösségi élmény az Őrség településein (Kercaszomor, Velemér, Őriszentpéter). Találkozhatnak többek között a fesztiválozók Szomjas Györggyel Kossuth- és Balázs Béla díjas filmrendezővel, Szilágyi Ákos költővel, Másik János és barátai zenekarával, Hamvas Bélát több program is felidézi, Rátóti Zoltán és Rudolf Péter gyakorlatilag házigazdaként szerepelnek már, de ugyanúgy nem előszor lép színpadra az AndFriends Müller Péter Sziámi-val. A részletes program és jegyvásárlás innen is elérhető.

Az Őrség másik nagy rendezvénye az Őrállók Napja a történelmi hagyományőrzés jegyében tart három napon át Szalafőn 13-a és 15-e között. Nótázók, néptáncosok, hétpróbások, dobosok, citerások, íjászok, lovasok táboroznak le a Szala patak ölelésében. A részletes program és bérlet-, jegy információk az Őrállók Alapítvány honlapján.

Szentgotthárdon, szintén mától két napon át Koltai Róbert Napok-at rendeznek. 13-án, pénteken 18:30-tól az idén éppen 20 éves Szamba című vígjátékot vetítik a Csákányi László Filmszínházban. A film néhány prominens alkotója is jelen lesz! (Koltai Róbert, Lukáts Andor és a zeneszerző Dés László is)


Május 14-én, szombaton kora délután a ciszter emlékekről beszélgetnek a meghívott vendégek nem véletlenül a pincében. Kelety Géza: Szeretetből élni című könyvében szereplő eseményekre, az 1950-es évek történeteire emlékezik vissza Ugri Mihály és Horváth Gábor a Templom Galéria pincéjében 15 órától. /Bejárat a színház mögötti parkoló, illetve a barokk templom észek-nyugati oldala felől/

A gyerekeket ugyanebben az időben a Gyerekrabás a Palánk utcában című vígjáték vetítése várja a Csákányi László moziban Szentgotthárdon. 17 órától pedig már egész családokat a Világszám.


18.00 órától elfeledett Móricz művekről beszélget B. Török Fruzsina írónő és Koltai Róbert a szentgotthárdi színház aulájában (a belépés ingyenes!), majd 20:00 órától a „Jelenetek 2 házasságból” című komédiát mutatja be a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Koltai Róbert rendezésében. Szereplők: Bálint Éva, Kálmánchelyi Zoltán, Varga Dóra és természetesen Koltai Róbert.
Egész hétvégén látogatható a moziban Koltai Róbert a filmvásznon, míg a színház aulájában Koltai Róbert a színpadon című kiállítás.


Pünkösd vasárnap 16 órakor a polgármesteri hivatal refektóriumában a Vinko Vodopivec Tengermelléki Egyetemi Kórus lép fel a Szentgotthárdi Szlovén Főkonzulátus meghívásának eleget téve. A koncerten fellép a Magyarországi Szlovének Szövetségének Kórusa is.



Pünkösd hétfőn 14 órakor nyílik a Templom Galériában a Horváth János 8+7 című kiállítás, melyet Ambrus Lajos író nyit meg. A galéria falára Horváth János és tanítványainak alkotásai kerülnek. A kiállító művészek: Gyécsek József, Hegyeshalmi László, Kondor János, Marosi Diána, Masszi Ferenc, Oroszy Csaba, Pungor Klára, Sodics László, Sodics Péter, Szokolszky Miklós, Tóth László.
A tárlat június 3-áig, keddtől-szombatig 14 és 18 óra között tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése