2015. november 17., kedd

konténerváros (frissítve)

"Engem az ölébe vett és elkényeztetett Európa,
Hogy meghalnak naponta ezrek? Olvastam eleget róla.
Kinyitottam a tévét és látom, hogy megint ütött az óra!"

2015. november 6-án Huszár Gábor polgármester, Szentgotthárd Város Önkormányzatának nevében az alábbi közleményt adta ki:
November 9-én, hétfőn reggel megkezdődik a menekültek számára Szentgotthárdon felépített sátortábor elbontása. Ebben a munkában Szentgotthárd városa részéről a Polgárőr Egyesület illetve a SZET Szentgotthárdi Kft vesz részt.
Akkor arról még nem volt szó, hogy a sátortábor helyett, egy téliesített és sokkal komfortosabb befogadótábor kialakítása kezdődhet meg hamarosan.


2015. november 16-ára a polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. Rendkívüli ülést akkor tartanak, ha különösen indokolt, előre nem tervezett ügyben kell döntést hozni, ami a legközelebbi rendes ülésig nem halasztható.
Ezen az ülésen került egyetlen napirendi pontként a képviselők elé a szentgotthárdi befogadótábor létesítése. A tervek szerint 250 konténerből, gyakorlatilag egy kis városrész épülne az osztrák-magyar határon. Közösségi terekkel, szociális, orvosi kiszolgáló egységekkel.

A képviselők a rendkívüli ülésen nem tudtak végleges döntést hozni. Határozatot a rendes ülésen, november 25-én hozhatnak.
Ezzel párhuzamosan a menekültválság eddigi szentgotthárdi költségeinek fedezésére mintegy 40 millió Ft-ra pályázott a város.
A képviselők többsége nem támogatja a Belügyminisztérium illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kezdeményezését. Kérdés persze, hogy közvetlen két ország határán van-e, lehet-e egyáltalán ilyen helyzetben az önkormányzatnak beleszólása. A szeptember 18-án kihirdetett válsághelyzet nem lett felfüggesztve Vas megyében. Az akkori döntés értelmében ez legkésőbb 2016. március 18-áig fennáll.

A tervezett befogadótábor - illusztráció
A legvehemensebben eddig a Jobbik tiltakozott az ötlet és az eljárás ellen. A konténertábor építését támogató helyi képviselők és a polgármester lemondását követelik és ügydöntő népszavazást is kezdeményeznek.

Huszár Gábor polgármester november 16-án kelt tájékoztatója, november 19-én került ki a város hivatalos weboldalára. Alább változtatás nélkül közöljük:

Polgármesteri tájékoztató a tervezett konténervárosról


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése