2014. december 17., szerda

próbaadás

Januártól új rendszerben követhetik nyomon a szentgotthárdi képviselő-testületi ülés munkáját az érdeklődők. Íme a részletek:

Idézet a felhasználási feltételekből: "A www.onkormanyzati.tv portálon közölt bármilyen tartalom a portálon feltüntetett Önkormányzat tulajdonát képezi."
A testület mai ülésén döntött, hogy a jövőben a fenti rendszer lesz az alapja a helyi üléseknek, közvetítésre alkalmas mozgóképfelvétel nem készíthető. 
A képviselők név szerinti szavazáson döntöttek gyakorlatilag a helyi vállalkozás (Gotthárd TV) által ingyenesen biztosított eddigi, élő televíziós közvetítés kizárásáról:


Huszár Gábor     polgármester     IGEN
Labritz Béla    alpolgármester     IGEN
Dömötör Sándor     képviselő     TARTÓZKODOTT
Dr. Haragh László     képviselő    IGEN
Kardosné Kovács Márta     képviselő     IGEN
Lábodi Gábor    képviselő     NEM
Dr. Sütő Ferenc     képviselő     nem vett részt az ülés munkájában
Szalainé Kiss Edina    képviselő     NEM
Virányi Balázs     képviselő    IGEN

2012-ben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hasonló ügyben már hozott döntést. E szerint: 
"a nyilvános ülésen bárki (tehát akár a hallgatóság valamelyik tagja is) az ott jelenlévő más személyek külön engedélye nélkül is készíthet felvételt a képviselő-testület tanácskozásáról, képviselők megnyilatkozásairól, és azt bármilyen, nem jogellenes célra
felhasználhatja. Mivel a törvény értelmében nincs szükség az érintettek hozzájárulására, nincs relevanciája az esetleges olyan nyilatkozatuknak sem, amivel csak „hivatalos felhasználásra” „engedélyeznék” felvételek készítését.A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban Ötv.) 2. § (1)
bekezdésében meghatározott „széleskörű nyilvánosságot teremtve” alapelvének körébe beletartozik a kép- és hangfelvétel készítésének joga is, valamint az hogy a kép- és hangfelvétel készítését a nyilvános képviselő-testületi, illetve bizottsági üléseken résztvevő személyek eltűrni kötelesek...
A nyilvános képviselő-testületi, bizottsági üléseken történtek, az azokról készült jegyzőkönyvek, felvételek közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatnak tekintendőek melyeket az Infotv. 3. § 5. és 6. pontja alapján bárki megismerhet. Ezen adatokról a közfeladatot ellátó szerveknek – pontos és gyors – tájékoztatást kell adniuk (Infotv. 32. §). A fentiek miatt jogsértő volt a képviselő-testület azon döntése, melyek alapján megtiltotta a nyilvános ülés videokamerával történő rögzítését.."

A testületi ülésen elhangzott az is, hogy az interneten hangulatkeltés folyik ez ügyben. Bejegyzésünkkel nem szeretnénk ehhez hozzájárulni, kérjük olvasóinkat, hogy véleményüket jól megfontoltan alakítsák ki.

Az ülésen felmerült a kérdés, mennyibe kerül ez az önkormányzatnak? Válasz nem érkezett. Mi azonban találtunk 2012-ből ajánlatokat Budapest XXII. kerületéből:
A komplett archív és élő közvetítés szolgáltatás: 50 000.- + ÁFA =  63 500.- (havonta)
A telepítés költségei felszereléstől függően 2 évvel ezelőtti árakon:


 A zárt ülésen továbbá döntöttek a képviselők arról is, hogy a Gotthárd TV-nek is helyet adó önkormányzati épület használatáért a jövőben bérleti díjat kell fizetnie Szentgotthárd 20 éves média- és kommunikációs szolgáltatójának.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése