2014. augusztus 6., szerda

futottak még...


12. alkalommal futhattak a szentgotthárdi csata emlékére idén augusztus 2-án a sportot kedvelők, és a 350 évvel ezelőtti esemény tisztelői.

Eredményesen zárult a Szentgotthárdi Csatafutás Emlékfutás sportesemény, amely a Szentgotthárdi Történelmi Napok egyik legnagyobb szabású eseménye. Az idő kegyes volt a szervezőkhöz és indulókhoz, mert egy esős hetet követően az esemény napján a futáshoz igazán megfelelő időjárás volt tapasztalható, és talán ennek részben ennek tudható be, hogy rekordszámban indultak az egyes versenyszámokban, összesen mintegy 370-en.


Az ovis futam, amely évek óta a legnépesebb mezőny idén 2 korcsoportban indult, de a többi gyermekfutamban is szépszámú versenyzőnek szurkolhattak a lelkes nézők.
A 3. alkalommal megrendezésre kerülő parafutamban felnőttek és gyerekek is versenyeztek. A számot megnyerő fiatal igyekezete mindenki számára példaértékű lehet.
A hobbifutam (1664 m) keretében jelmezes futást hirdettek a szervezők ezzel is tisztelegve a Szentgotthárdi csata 350. évfordulójának. A fúvószenekar tagjai különböző hangszerekkel, ill. „hangot adó szerekkel” tették vidámmá a futamot, ahol feltűntek az Őr-Nyék Hagyományőrzők tagjai, de egy török jelmezben felismerhettük a rendezvény korábbi szervezőjét, Woki Zoltánt is.

A rendezvény főfutamán közel 150-en indultak. A táv igazán embert-próbáló, jelentős szintkülönbséggel kell megbirkózniuk a futóknak. A főfutam részletes eredményei a www.sportido.hu oldalon tekinthetők meg. Az abszolút győztes Nemes Gergő lett Kőszegszerdahelyről. A nők abszolút versenyét Kálovics Anikó nyerte. Az idei évben váltófutásra is sor került a főfutam távján.

Az egyes versenyszámok legjobbjai oklevél, kupa vagy érem díjazásban részesültek. Számos különdíj is gazdára talált. Így az iskolai osztály, ahonnan a legtöbben neveztek a versenyre, a legfiatalabb és legtapasztaltabb futók, a parafutam összes résztvevője, de a legtestesebbnek ítélt versenyző is kapott ajándékot. Minden főfutamos, hobbifutamos és parafutamos indulót meghívtak egy gulyáslevesre, a gyermekfutamok részvevői pedig fagyi-jegyet kaptak. Támogatók jóvoltából tombola-felajánlásokat is kisorsoltak.

A díjakat, jutalmakat számos szponzor nagylelkű felajánlásának eredményeként tudták biztosítani a szervezők. A verseny fő támogatói: St. Gotthard Spa & Wellness, a TABAK1, a Vossen Hungária, Szentgotthárd Város Önkormányzata, a Vas Megyei Önkormányzat. A támogatók részletes listája a www.csatafutas.net honlapon található. 

Az eseményt a Szentgotthárdi Sportbarátok Egyesülete szervezte. A rendezvény alapvetően szabadidős tömegsport rendezvény, amelynek egyik fókuszcsoportját a gyermekek – óvodáskortól középiskolás korig - jelentik, hiszen az egyesület célja a jövő generációjának egészséges életmódra nevelése. A parafutammal a mentálisan vagy fizikailag sérült embertársaink társadalmi integrációját is kívánják erősíteni a szervezők, illetve a fiatalabb nemzedék hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni megítélésén javítani. Éppen ezért volt szép gesztus Koch Kristóf soproni futótól, hogy tombolán nyert billentyűzetét felajánlotta a szociális otthonnak, ahol a parafutamosok nagy része él. Főfutamunkon pedig a fiataltól az idősebb korúakig, minden korosztály képviselteti magát.

Az esemény remek példa volt a helyiek összefogására: sportszerető segítők és támogatók együtt valósították meg a színvonalas rendezvényt.

A kategóriánkénti legjobbak eredményt elérő versenyzők nevei az alábbi dokumentációban olvashatók:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése