2014. augusztus 9., szombat

fociálom

Stadionátadások korát éljük... Sőt, egy hét múlva, a 16-ai hétvégén indul a megyei labdarúgó bajnokság is. A térségi csapatok néhány edzőmérkőzésen már túl vannak. A gotthárdi eredmények például ezek:
Táplánszentkereszt - Szentgotthárd VSE 6-3
Rábagyarmat KSK - Szentgotthárd VSE 0-7
Szentgotthárd VSE - Zalalövő 6-2
 A nemzeti stadionépítések mellett tavaly és idén is jut a kisebb, települési kluboknak forrás. Íme néhány statisztikai adat az MLSZ adatbázisából:
Futball fejlesztés Vas megyében 2013 - forrás:mlsz.hu
A fenti számokból két szentgotthárdi egyesületnek is jutott. A Rábatótfalui SE összesen 5 340 463.- Ft TAO támogatáshoz, míg a Szentgotthárdi VSE a több, mint 400 millió Ft-os megyei tortából 9 223 375.- Ft-hoz. Az önkormányzat ezen felül több, mint 20 millió Ft-tal támogatja a város sportegyesületeit. (A pontos számot egyelőre nyilvános adatbázisból nem sikerült megszerezni, aki esetleg tudja, az kommentelje be! - szerk.) Igaz, ebben már a kézilabda, teke, sakk, és egyéb hobbi egyesületek is beleszámítanak. Sőt, ebben az évben a tekepálya felújításához mintegy 20millió Ft külön támogatást is biztosítottak. Bár a városi sporttelep már nem az önkormányzat tulajdona, itt is látványos beruházás zajlik. Nem a kézilabdások új, multifunkciós csarnokára kell gondolni. Kétségtelen ma már az is látványos... sajnos. Az alábbi ábra mindent elmagyaráz mi készül itt. (A kép bal oldala a lényeges.)

Pályaépítési program 2014 - forrás:mlsz.hu
A fenti ábra mutatja, hogy Vas megyében eddig mindössze két projekt szerepel a műfüves pályaépítési programban. Az országban itt a legkevesebb ez a szám. A megyei átlag 3-4 projekt. A sárgán jelzett, elkészült pálya Jánosházát jelöli. A tervezett nagypálya pedig itt, Szentgotthárdon a jelenlegi pályák és a Rába közti területen készül.


A kivitelezést, a Nyugat-Dunántúlon már több projektet is megvalósító, veszprémi székhelyű Tomsec-Bau Kft. nyerte el. A műfüves pályaépítési láz 2012-es kirobbanásáról, az esetleges hátrányokról és előnyökről ez a cikk alapos információkat szolgál.
Ami a szentgotthárdi létesítményt illeti, a tervek, elképzelések távolról - a fenti térképet nézve - biztatóak is lehetnek. Ám, akik itt járnak a pálya és a sporttelep közelében, azoknak már sokkal inkább keserű a szájuk íze. A szociális helyiségek, a megfelelő parkolási lehetőségek, egyszóval az infrastruktúra teljes hiánya nem csak a még nem létező objektumok, hanem a már ott lévők normális működését is akadályozzák. Aki nem hiszi, az augusztus 23-án 17 órára látogasson el a szezon első gotthárdi labdarúgó mérkőzésére, ahol a házigazdák a Vasvár csapatát fogadják.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése