2014. július 29., kedd

SzTN 2014

12-dik alkalommal rendezi meg Szentgotthárd Önkormányzata és a kultúráért felelős civil szervezet a Pannon Kapu Kulturális Egyesület ebben az évben a Szentgotthárdi Történelmi Napokat.
A rendezvény idei aktualitását növeli, hogy éppen 350 évvel ezelőtt zajlott a város határában az a csata, melynek mai szemmel sokkal inkább volt európai jelentősége, mint helyi. 1664-ben a keresztény seregek a mostani magyarországi Szentgotthárd és az ausztriai Mogersdorf települések között, gyakorlatilag a Rába partján vívták csatájukat a főként zsoldosokból álló, de török zászló alatt harcoló alakulatokkal.
A jubileum kapcsán idén nagyszabású programokkal készül a város, és a rendezvényt színesítő civil szervezetek is.A programok már csütörtökön elkezdődnek a színházban a Honismereti Klub kiállításával 18 órakor. Köszöntőt mond és a kiállítást megnyitja Dr. Tóth Ferenc PhD tudományos főmunkatárs. Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata című könyvét Dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténész mutatja be. Azt követően 20 órától a Barokk kertben egy igazán különleges operacsemegét láthatnak az érdeklődők, mely zongorára és egy színészre íródott. A téma természetesen kötődik a szentgotthárdi csatához, itt olvasható róla minden!

Péntektől aztán szó szerint elszabadul a "kulturális pokol". A látványos program délután 5 órakor jelmezes felvonulással kezdődik, a részletes időrend a Pannon Kapu Kulturális Egyesület honlapján olvasható.
A pénteki fő helyszín mellett a zsidai városrészen este 6 órától a török-magyar kultúrkincs közös hatásairól, a 150 éves magyarországi török jelenlét nyomait kutathatják és gondolkodhatnak róla "Török ülés" keretében a városrész kultúrházához kilátogató érdeklődők. 
A hétvégén a vendéglátók is megpróbálnak alkalmazkodni az eseményhez. A termálfürdő török fürdővé alakul szombat-vasárnap, nyolc étterem pedig nyolc különböző nemzet étkeivel készül a hétvégére.

Gasztrocsata a történelmi napokon - 8 nemzet 8 étterem

A vonattal érkezők is kedvezményesen utazhatnak a történelmi napokra! Bár a GYSEV éves programnaptárában nem szerepel, ennek ellenére a Szentgotthárdi Történelmi Napokon 33%-os kedvezményt biztosít a vasúttársaság a retúr-jegyek árából. Ehhez mindössze egy pecsétet kell beszerezni a Pannon Kapu Kulturális Egyesület irodájában, azaz a Turisztikai Információs Központban.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése