2014. június 16., hétfő

Főhajtás...

...a 7 évtizeddel ezelőtt kezdődött kitelepítések áldozatai előtt.
Ma a szentgotthárdi zsidó temetőben emlékezik a város polgármestere és a Szombathelyi Zsidó Hitközség 17 órától, a magyarországi zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából.
A szentgotthárdi és a térségben élő zsidókat a Kaszagyár területén kialakított barakkokba 1944. május 10-11-én szállították.
Nagyjából ennyit látott lakóhelyükből, városukból utoljára 149 ember
A gettóból június 19-én Szombathelyre, majd július 4-én Auschwitzba indult a vonat.
A háború után újjáalakult szentgotthárdi hitközségnek 1949-ben 35 tagja volt. 1947-ben a deportáltak és munkaszolgálatosok emlékművét a helyi zsinagóga mellett állították fel, amit azóta már lebontottak. Az áldozatok nevét őrző emlékmű jelenleg a szombathelyi zsidó temetőben látható.
A városban azóta a zsidó közösség megszűnt. Zsida városrész őrzi nevében a valamikori zsidóság jelenlétét. Igaz, a források már 1350-ben Zsidófalvának nevezik, de csak 1900-ig jelenik meg a Zsidó elnevezés, ezt követően a mai alak a Zsida a használatos. Kalász Elek, ciszterci rendi pap szerint - aki az apátság birtokviszonyait kutatta a 20-as évek végén - az apátság egyik zsidó, Sida nevű jobbágyáról kapta nevét.

1944-ben Magyarország olyannyira jól teljesített, hogy Adolf Eichmann, aki a magyarországi deportálásokat irányította, emlékirataiban is megjegyezte, eddig el sem tudta képzelni, hogy olyan gyorsan (május 15-e és július 8-a között) és brutálisan is lehet deportálni 437 ezer embert, mint ahogy hazánkban tapasztalta.  Ungváry Krisztián történész egy 2011-es interjújában egyenesen úgy fogalmaz: "A németeknek a zsidók deportálása egyébként is kevésbé volt fontos, mint a magyar szélsőjobbnak."

 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése