2014. április 7., hétfő

válas(s)z


Szentgotthárdon és térségében rendkívülinek mondható eseményről nem tudunk. Lejárt illetve hiányzó okmányok miatt azonban voltak szavazók, akik nem élhettek választójogukkal.
Tájékoztató adatok a levélben leadott listás szavazatok megszámlálásáról (45,39%)

4 évente nem csak szavazni mehet az ember a szavazókörök magányába, hanem választ adni is mindarra, amit az elmúlt időszakról vagy éppen az elkövetkezendő évek irányáról gondol. Az idén minden eddiginél több választási lehetősége volt a szavazásra jogosult állampolgároknak. Szentgotthárdon 18 lista és 16 egyéni jelölt egyikére lehetett leadni voksunkat.
2010-ben az első fordulóban 61,39%-os volt a részvétel 17:30-kor. Idén tehát kisebb volt az aktivitás eddig az időpontig.
Az országban volt olyan szavazókör, ahol este 8 óráig szavaztak.
Szentgotthárdon több, mint 100-an voltak olyanok, akik más településről jelentkeztek át. Többségük a bejelentett lakóhelyüktől eltérő tartózkodási hellyel rendelkezik, de előfordulhat olyan is, hogy egyszerű turistaként, vendégként vannak a városban.

Ebből lesz a mandátum. Nem is olyan egyszerű ->
Az idén először külföldről levélben, faxon és e-mailen is lehetett szavazni. Az alábbi táblázat a beérkezett szavazatok számát mutatja.

A Parlament összetétele 97-%-os feldolgozottságnál:
A szentgotthárdi lakhelyű Bana Tibor ismét a Parlament tagja lesz. Csakúgy, ahogy négy éve, idén is az országos listáról kerül az "ország patkójába.".


A végén pedig egy grafika az Index.hu-ról, hogyan változtak a pártokra leadott szavazatok 4 év alatt. 

A győztes Fidesz több, mint 650ezer szavazatot veszített, míg a legnagyobb ellenzéki párt több, mint 200ezret szerzett, de a Jobbik is közel 100ezer többlet szavazatot tudott gyűjteni. Az új választási rendszer miatt ez a változás már nem érinti az idei mandátumok kiosztását.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése