2013. szeptember 11., szerda

LEleplezés

Történelmi dilemma derült ki korábban megjelent leplezés című bejegyzésünk kapcsán. Dr. Vargha Gábor nevének helyesírása ugyanis a mai napig nem tisztázott. 

Dr. Vargha Gábor "h" nélküli aláírása egy 1903-as dokumentumon
A névhasználattal kapcsolatban a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője hívta fel a figyelmünket.
Leveléből idézünk:
"A „Dr. Varga Gábor alapítványa” emlékére készült táblát a szentgotthárdi Honismereti Klub készíttette, amiért a gimnázium nevelőtestülete és diáksága nagyon hálás. A gimnázium csak a rendezvény lebonyolításában vett részt."
"Varga (Vargha?) Gábor nevének leírásában a dokumentumokban ingadozás mutatkozik. A Szentgotthárd város internetes portálján és a diákok által készített tanulmányban a „Vargha” forma szerepel. Ám az alapítvány Alapítólevelében, amit Varga (Vargha?) Gábor készített el és saját kezűleg írt alá, a vezetéknév „h” nélkül látható. Feltételezem, hogy a Honismereti Klub ennek ismeretében készíttette el Kollár Csabával az emléktáblát, melyet az alkotónak ezúton is megköszönünk. Tudomásom szerint a „h” betűs írásmódot csak később használta Varga Gábor..."
A levél mellékleteként megkaptuk azt az Alapítólevelet is, mely éppen 110 évvel ezelőtt kelt, és arról rendelkezik, hogy a Szentgotthárdi Takarékpénztár Rt-nél vezetett takarékszámla kamatait a gimnázium vezetése minden év végén jutalomdíjként a "gimnáziumba járó, jó magaviseletű, szegénysorú, különösen a magyar nyelvben jó előmenetelt tanúsító tanuló kapja jutalmul, tekintet nélkül a vallásra, melyhez tartozik."

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése