2013. augusztus 21., szerda

nemzeti kitüntetések

Augusztus 20-a alkalmából állami, városi kitüntetéseket, elismeréseket is átadnak. Szentgotthárd történetében ez a dátum több a nemzeti ünnepnél. 1983-ban ezen a napon lett nagyközségből város, és ez a nap a település búcsú-napja is. 

Fotó: Kovács Márton /Forrás: augusztus20.kormany.hu/

A várossá-válás idei 30-adik jubileumán három kitüntetést adott át az önkormányzat, de miniszteri elismerés is jutott két szentgotthárdinak.
A Díszpolgári címet augusztus 20-a alkalmával adja át a város polgármestere. Erre - a jubileum ellenére - nem került sor idén.
Átadták viszont Szentgotthárd Testnevelési és Sportdíját. A díjban Hegyi József testnevelő részesült, aki idén már a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény Széchenyi Iskolájában az év tanára címet is megszerezte.
A város kitüntetési rendeletében foglaltakkal szemben nem egy, hanem két szentgotthárdi kapott Szentgotthárd Városért kitüntető címet: Korpics Ferencné és Tarcsay László.

Fotó: Bana Ferenc
A városi kitüntetésekre egyébként április 30-áig /a Nemzetiségekért Díjra szeptember 30-áig/ lehet ajánlásokat tenni. A város kilenc adható kitüntetéseire, díjaira a képviselő-testület tagja, civil szervezet vagy 50 szentgotthárdi polgár jogosult ajánlásra. A kilenc adható díj:
Szentgotthárd Város Díszpolgára cím
Szentgotthárd Városért cím
Szentgotthárd Közművelődéséért Díj
Szentgotthárd Közszolgálatáért Díj
Szentgotthárd Közoktatásáért Díj
Szentgotthárd Egészségügyéért és Szociális ellátásáért Díj
Szentgotthárd Testnevelési és Sportdíja
Szentgotthárd Város Képviselő-testületének Díszoklevele
Szentgotthárdi Nemzetiségekért Díj
A díszpolgári és a városért díjakat egy társadalmi bizottság bírálja el. A városért díjak esetében egy 10-es listából választanak, melyet minden év május 31-éig "töltenek fel". 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelés területén hosszabb időn át végzett kiemelkedő munkájáért Trefort Ágoston–díjat adományozott:
Farkas Istvánnénak, a Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény Általános Iskolájának iskolatitkárának és
László Lajosnénak, a Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény Általános Iskolájának iskolatitkárának

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése